Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi a virágszállítás?

Sokan szeretnek virágot küldeni, virágküldéssel kedveskedni az ismerőseiknek, szeretteiknek, párjuknak. Mégis mi az oka ennek? Miért mondható el, hogy a legtöbb ember ma már szeret virágot küldeni, és szokott is? Habár pár éve még nem volt annyira ismert ez a fajta kedveskedési forma, ma már nagyon divatos, és annál felkapottabb. Annak érdekében, hogy pontosan láthassuk a különféle igényeket és elvárásokat, érdemes tisztában lenni azzal, hogy pontosan mi a virágküldés, és hogy hogyan zajlik ez a gyakorlatban.

Pontosan mi az a virágküldés?

A virágszállítás ereje maga a meglepetés. Aki elküldi a virágot, nem szokott beszélni róla annak, akinek küldték, csak a dátum van megadva és ennyi. Hirtelen felhívják barátjukat és kedvesüket, és egy futár jelenik meg, mesés csokorral a kezében. Eleinte a döbbenet pillanatai következnek, amelyeket felváltanak az öröm boldog pillanatai. Hát ezt küldte nekem!

Mikor jelent meg a virágszállítási szolgáltatás?

A virágszállítás 12 éve gyakorlatilag nem is létezett. Az elmúlt években ez a típusú szolgáltatás bombaként jelent meg Magyarországon. Ma pedig mindenki tudja, mi az, és a legtöbben egy-két évente meglepik egy-egy csokor virággal a kedvesüket. Ma pedig a rendkívül fejlett logisztikának köszönhetően nem kell sokat várnunk a virágok megérkezéséig; Általában 1-2 nap múlva otthon vannak.

Miért jó virágot küldeni?

Ma a virágszállítás korszakát éljük. Miért? Miért mondhatod azt, hogy a virágszállítás a kedvesség egyik legnépszerűbb műfaja? Miért lehet egyértelművé tenni, hogy azok az emberek, akik virágot küldenek szeretteiknek, jól választanak?

Képzeld el a következő szituációt. Szeretnéd valamivel meglepni édesanyádat, aki az ország másik felében lakik. Mégis mi lenne erre a legjobb lehetséges opció? Mit tehetnél annak érdekében, hogy igazán boldog legyen, holott te nem tudsz hozzá elmenni, a hatalmas távolság, és egyéb teendőid miatt? A virág talán a leggyakoribb ajándék az összes közül, viszont tudod, hogy rengeteg idő lenne egy üzletbe elmenni, nézelődni, és utána a csokrot elvinni anyukádnak – és pénz is, hiszen az autónak is szüksége van üzemanyagra. Ekkor jut eszedbe: naná! Mennyire egyszerű virágot küldeni. Csupán néhány kattintás, és már minden el is van intézve.

Ezenkívül, ha a virágszállítás nagyon jól szervezett, mint amilyen valójában, akkor biztosak lehetünk abban, hogy senki sem fog csalódni.

Mennyire gyors a virágküldő szolgáltatás?

Mikor virágot szoktak küldeni az emberek, akkor azért van bennük némi bizonytalanság. Mégis mennyi idő lesz szükséges ahhoz, hogy a virág a küldési helyre érkezzen? Fogas kérdés. Hiába rendeljük meg a szolgáltatást akár ma, ha a küldő csupán 3-4 napon belül intézkedik. Amit mindenképp szem előtt kell tartani, az az, hogy a virág akár már másnapra megérkezhet a kiküldött helyre. Ha azonnal intézkedünk, akkor legfeljebb 1-2 napon belül mindenképp meg fog érkezni a virág a kiszemelt helyre, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy nem fog időben megérkezni a virág.

Mi az ára pontosan egy elküldött csokornak?

Az első kérdés a virágküldők számára mindig az, hogy mennyibe kerül ez. Drágább vagy olcsóbb, mint a hagyományos virágvásárlás, és mennyivel? Lássuk a választ a kérdésre, hasonlítsuk össze a kettőt.

Egy küldött virágcsokor ára nagyjából 7-30 ezer forint között mozog. Ez sok, vagy kevés? A kérdés relatív. A boltban kapható virágcsokrok ára általában 2-12 ezer forint között mozog, tehát egyértelműen kijelenthető, hogy a virágküldés drágább. De miért? Azért, mert hatalmas a választék, melyet állandó jelleggel felkínálnak nekünk, egy hagyományos virágüzlettel szemben. A futárszolgálat infrastruktúráját megszervezni pedig hatalmas munka, éppen ezért nem olcsó a virágküldés. De vajon tényleg drágább ez a szolgáltatás, mint elsőre hinnénk? Gondoljunk csak arra, hogy mennyi időt és energiát fogunk megspórolni, ha otthon a kényelmes fotelből intézzük a rendeléseket. Az időnk és energiánk az, amivel kevesebbe fog kerülni a küldött virág, mintha személyesen intéznénk az egészet.

Mikor van a legjobb idő virágküldésre?

Joggal merülhet fel bennünk a kérdés: valójában melyik híres napokon lehet kedved egy csokor virágot küldeni? Jó példa erre az anyák napja. Hiszen anyák napján mindenki meg akarja lepni anyját valamivel. És ha munkánknak köszönhetően nem tudunk elhatározni, hogy személyesen menjünk el, akkor mégis örülhetünk, ha valamilyen módon meglepjük. Az évforduló, akárcsak a házassági évfordulót tekintve, ugyanaz a lehetőség, ebben az esetben a meglepetés ereje lehet a virágküldés. De küldhetünk egy csokor virágot is, amely teljesen független bármilyen ünneptől, mivel ez rendkívül vonzó és nagyon jó formája a kedvességnek.

Melyek a leggyakrabban küldött virágok?

A legtöbb ember számára a következő kérdés nem egyértelmű vagy nyilvánvaló: milyen virágot érdemes küldeni? Egyáltalán, milyen virágok lehetnek, mit kínálnak a virágszállítási szolgáltatók legtöbbször? Íme néhány példa a sok közül, egy felsorolásként!

Rózsa. Szeretnél egy olyan virágot küldeni a kedvesednek, ami igazán kifejezeti az érzéseid, érzelmeid – a lángoló szeretetedet? Akkor neked mindenképp rózsát kell küldeni. Hatalmas színválasztékban lelhető fel, a megfelelő esztétikai elveket szem előtt tartva pedig gyakorlatilag kimeríthetetlenek az igények.

Tulipán. A tulipán egy nagyon mutatós, és pompás tavaszi virág. Ha olyan növényt szeretnél adni a kedvesednek, ami vidám, hívogató, és egyszerre pompás, akkor a tulipán a legjobb választás. Nem csupán a kertben szép, hanem vágott virágként is megállja a helyét.

Guzmania. A Guzmania egy egzotikus növény, amint azt egy broméliától elvárhatjuk. Sokféle színben kapható, lombja élénk és nagyon fontos. Ha különleges virágot szeretnél küldeni, Guzmania a legjobb megoldás.

Vegyes virágcsokor. Mi az oka annak, hogy a legtöbben vegyes virágra szavaznak? Az a tény, hogy a többi felsorolt ​​opcióhoz képest itt a választás, valamint a kombinációk és lehetőségek száma gyakorlatilag kimeríthetetlen. Remek színparádé és változatos kompozíció jellemzi az egyes vegyes csokrokat.

Végül is mit küldenek leggyakrabban?

A vegyes virág a legnépszerűbb mind közül – és ez gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen. Ez viszi a pálmát mind közül, és azért, mert hihetetlen változatosság lelhető fel a kinézetet, színvilágot, színkavalkádot tekintve. Minden egyes virágküldőnél, amelyik ad a szolgáltatásának minőségére, többféle vegyes vágású virágcsokor található meg.

Konklúzió

Manapság a virágküldés korát éljük. Jóformán nem lehet találni olyan embert, aki ne örülne egy frissen vágott küldött csokornak. Annál is inkább, hiszen ez egy nagyon népszerű kedveskedési forma manapság. Mindenképp gondolkozzunk el azon, hogy a neves ünnepnapok alkalmával ezzel lepjük meg a barátainkat, szeretteinket, kedvesünket. Habár drágább, mint a hagyományos virágcsokrok, ez ne csapjon be minket semmiképpen.

Tovább

A középszintű érettségi vizsga rejtélyei

A középszintű érettségi minden egyes diák rémálma. Akárhogy is nézzük, mindenkinek át kell esnie rajta előbb vagy utóbb – kérdés, hogy mégis milyen eredménnyel? Ha nem jól vizsgázunk, akkor az az egész életünkre kihatással lesz később, hiszen nem fognak felvenni minket abba a felsőoktatási intézménybe, amibe szeretnénk. Azonban, ha minden tantárgyból jól teljesítünk, nagy reális esély lesz arra, hogy felvesznek majd minket a legjobb felsőoktatási intézményekbe, és ráadásul kemény alapokkal. De jó érettségit írni márpedig nem könnyű.

Milyen egy középszintű érettségi?

A középszintű érettségi lényege, hogy számot adunk a tudásunkról. Minden diáknak kötelező érettségi vizsgát tennie olyan tantárgyakból, amiket az oktatási minisztérium kötelezően előír egy érettségiző diák számára. Mik ezek pontosan? Lássunk néhány példát ezek közül! Ezek azok a tantárgyak, amikből minimum középszintű érettségi vizsgát kell tenni.

  • Matematika
  • Magyar nyelv és irodalom
  • Történelem
  • Természettudományi tárgy (biológia, kémia, fizika vagy informatika)

A leggyakoribb témák tantárgyanként az érettségin

El kell ismerni, hogy rengeteg különféle téma jelenik meg rendkívül gyakran az érettségi vizsgán, úgymond évről évre visszatérnek valamilyen formában - például nagyon gyakran szóbeli tételként vagy írott témaként. Ha egy rövid listát szeretnénk bemutatni, a következőkről beszélhetnénk.

Helyesírás. Muszáj vagy muszály – mily módon írjuk helyesen? Ha egy állásinterjún elrontjuk ezt, akkor nagyon kicsi az esélye annak, hogy lesz bárki is, aki alkalmazni szeretne minket később egy feladatra.

Rómeó és Júlia. Miért követett el Julia öngyilkosságot, és pontosan mily módon történt az öngyilkosság? A mű szerzője egy ősi tragikus történetből merített ihletet. Senki sem tudja pontosan, mikor írta Shakespeare ezt a művet.

Petőfi Sándor. Miért mondható el, hogy a szabadságharc egyik emblematikus és kiemelkedő alakja volt? De eredetileg nem így hívták: korábban Petrovics Sándornak nevezték. 18 évesen lett színész.

Szózat. Hazádnak rendületlenül légy híve ó magyar – ezek azok a sorok, amiket gyakorlatilag mindenki ismer, akinek egy kicsit is fontos a hazafiság és a hazaszeretet, valamint a lelkiismeret.

József Attila. Az egyik költőnk, akit öngyilkossággal vádolnak, de ezt a mai napig nem sikerült tisztázni. Bécsben, a Sorbonne-ban és Párizsban tanult, ezért nagyon udvarias volt.

Arany János. Nem hiába volt ő az irodalmi élet egyik igencsak meghatározó alakja a kiegyezés idején. Neki köszönhető, hogy számos történelmi alak halhatatlanná vált, aki egyébként feledésbe merült volna.

Ady Endre. Tanulmányait az érdszentmiklósi iskolában kezdte, több átlagostól eltérő tulajdonsággal, adottsággal jött a világra. Szülei gimnáziumba szánták őt, így megkapta a megfelelő alapokat.

Kossuth Lajos. Kossuth Lajos azt üzente, elfogyott a regimentje. Tudtad, hogy annak idején pénzügyminiszter is volt? És azt, hogy sokak szerint ellopta az árvák pénzét?

Pál Utcai Fiúk. Milyen lehetett szerinted az a pillanat, amikor Nemecsek Ernő, és Geréb Dezső összevitatkozott? Ez az, amit egyikünk sem szeretne élőben megélni és látni, hogy ez megtörtént.

Százalékszámítás. Nagyon nehéz olyan diákot találni, aki nem szereti a százalékszámítás témáját. Végül is nagyon egyszerű és gyakorlatias: a diákok már kisgyermekként is választ kaphatnak az életükhöz kapcsolódó számos kérdésükre.

Háromszög. A háromszög sokkal nehezebb és összetettebb téma, mint azt eredetileg gondoltuk. De miért? Mert nagyon sokféle háromszög létezik. Például vannak egyenlő szárú háromszögek, de vannak tompa vagy csak szabályosak is. A terület kiszámítása még problémásabb lehet.

Prímek. A prímek a matematika prímái! Melyik az első 20 természetes prímszám? Lehet egy prím negatív is, vagy csak pozitív egész szám?  A 0 prímnek számít, vagy sem? Gyakori kérdések a középszinten érettségizők között.

Másodfokú egyenlet. Mi szabja meg, hogy hány gyöke lehet egy másodfokú egyenletnek? Pontosan mi a diszkrimináns fogalma? Lehet egyszerre akár két pozitív gyök is, vagy két negatív?

Rombuszok. A rombusz egy téglalap, amelynek átlói kettévágják egymást, merőlegesek egymásra és egymással szemben levő szögeik azonos méretűek. Nem hiába középpontosan szimmetrikus!

Paralelogramma. A paralelogramma egy olyan négyszög, melynek van két egymással párhuzamos oldalpárja. A szemközti oldalai egyenlő hosszúak, és átlói felezik egymást. Ez is középpontosan szimmetrikus alakzatnak számít.

Deltoid. Egy deltoidnak van 2-2 egymás melletti oldala, melyek egyenlő hosszúak. Bizonyos esetben lehet akár téglalap, vagy négyzet is egy deltoid, attól függően, hogy a szögei hogy állnak.

Római számok. A római számok évezredek óta léteznek, nem hiába! Hiszen római számok nélkül elképzelhetetlen az életünk. Vannak olyan számtani műveletek is, amelyeket római számokkal végeznek, tudtad?

Kurucok. A történelemben a kurucok mindig is kiemelkedő szerepet játszottak. Kurucok és labancok! Hallottad már ezt, a Habsburg-ellenes felkelésekben volt hatalmas szerepük és jelentőségük.

Trianon. Ki volt Magyarország miniszterelnöke a trianoni szerződés idején? Nos, Horthy Miklós, aki különben is más lett volna. Sajnos Magyarország hatalmas veszteségeket szenvedett ekkor.

Mátyás király. Az összes magyar uralkodó közül kiemelkedik Mátyás, a legismertebb középkori királyaink közül. Rendszeresen harcolt a csehekkel, de kiváló kémhálózatának köszönhetően mindig első kézből tudott meg mindent, ami fontos volt.

János Vitéz. Ki volt János Vitéz? Petőfi Sándor egyik legnagyobb alkotása, olyan remekmű, mint Toldi Miklós, Kukorica Jancsi ereje ezzel vetekszik. A kézfogása pedig annál is durvább.

Egri Csillagok. Ki volt Dobó István? Hányszoros túlerőben voltak a törökök, mikor az egri várat próbálták bevenni? Tényleg akkora volt a túlerő, mint ahogy a regény leírja, vagy pedig mégsem? 

Horthy Miklós. Annak ellenére, hogy nyolcéves koráig családi farmon élt, nagyon sikeres kormányfővé vált. Először fregatton dolgozott, ott volt egy tengerész.

Periódusos rendszer. Mi a nátrium kémiai jele és mi a klór? Milyen elemek fordulnak elő leggyakrabban a természetben? Melyik elem olvadáspontja és fagyáspontja? Hány összes elem szerepel a periódusos rendszerben?

Nemzeti Dal. A nemzeti dalt Petőfi Sándor írta az 1848-49-es szabadságharc ideje alatt. Ez a mai napig az egyik legkiemelkedőbb hazai költemény, melyet író valaha a tollára vetett. Sokan meg is zenésítették.

Ki állítja össze a középszintű érettségi feladatsorokat?

Legyen szó akár általános iskolai feladatokról, közép-illetve emelt szintű érettségiről, mindig az Oktatási Hivatal állítja össze a feladatsorokat. Ennek az az oka, hogy központosítani kell a vizsgákat, ami hatalmas felelősséggel jár, és rengeteg szervezéssel. A feladatokat egy erre kitalált bizottság állítja össze, de még ők sem tudják előre, hogy pontosan melyik feladatok lesznek beválogatva a feladatsorok közé.

Mennyi idő áll rendelkezésre a középszinten?

Ez természetesen az érettségi vizsgától függ, de legtöbbször egy 45 perces feladatot kell megoldani, amely általában szokásos feladatokból áll, és vannak olyan feladatok is, amelyek nagyon nehezek. Van egy esszé a történelem érettségiből is, magyarul érvelő fogalmazást vagy verselemzést kell írni.

Mik a legjobb készülési tippek és technikák?

Ahhoz, hogy valaki a legjobb érettségit írja az osztályban, bizony rengeteg kemény tanulásra lesz szükség. Hiszen, a komplett iskolai tananyagból kell számot adni. Érdemes külön tanárhoz is járni, vagy különórára, hiszen ez hozzásegít minket ahhoz, hogy a legjobb eredményeket érhessük el. Mindenképp vásároljunk internetes webináriumokat is, hiszen ezek a legjobbak a témakörükben általában.

Ki írjon emelt szintű vizsgát?

Annak érdemes emelt szintű érettségivel próbálkozni, aki tényleg elhivatottságot érez az egyik tantárgya iránt, és úgy érzi, bele tud tenni annyi energiát, hogy mindent teljesen megtanuljon. Azonban ne felejtsük el, hogy a vizsga emelt szinten is nehéz, így kell a készüléssel is kalkulálni.

 

Tovább

Miképpen készüljünk fel az emelt szintű matematika érettségire?

Az összes érettségi közül talán a matematika a legnépszerűbb, ha emelt szintű vizsgán gondolkodunk. Évről évre megfigyelhető, hogy a legtösbb hallgató ezt a tantárgyat választja, ha valamilyen tantárgyból emelt szintű vizsgát szeretne tenni. Bár a felkészülés ebből a tantárgytól sem könnyű, ha nem jól csináljuk, könnyen beleszaladhatunk pofonokba. Miért mondható el, hogy ez a legjobb választás mindazok számára, akik valamilyen emelt szintű érettségit szeretnének tenni? Mik a legnehezebb részei ennek a vizsgának?

Mi a különbség az emelt szintű és a középszintű matematika érettségi között?

Fel is merülhet a teljesen jogos kérdés: mégis miben más az emelt szintű matematika érettségi, mint a középszintű? A középszintű érettségit mindenkinek kötelező letennie. Tehát, mindenki, aki érettségi vizsgát szeretne tenni, kötelező jelleggel meg kell, hogy mérettessen matematikából. Az emelt szintű érettségi vizsgán – a középszintűvel ellentétben – kötelező szóban is vizsgázni. Ez jellemzően egy előre kiadott tételsor szerint változik, melyet évről évre variálnak.

Miért ez a legnépszerűbb érettségi tantárgy?

Emelt szinten évről évre matematikából tesznek a legtöbben érettségi vizsgát. Miért? Mi ennek az oka? Ahhoz, hogy ezt megértsük, arra kell rálátnunk, hogy mik a jellemző elvárások a felsőoktatásban. Gyakorlatilag mindenki, ami emelt szinten szeretne érettségi vizsgát tenni, szeretne továbbtanulni főiskolán, vagy pedig egyetemen.

Melyik tantárgy jelenik meg szinte minden gyakorlatorientált egyetemi fokozatban? Ez bizony nem fizika vagy kémia. Ez a matematika. Az integrálás, a deriválás az első félév matematikai tananyagai közé tartozik, amelyeket bizony meg kell tanulni az emelt matek érettségire. Ha valaki informatika érettségit tesz, az ott megszerzett ismeretek nem sokat jelentenek majd, ha például később biológusnak akar tanulni. Ezzel szemben a matematikát szinte minden tanulmányi területen megkövetelik.

Milyen témák merülnek fel leggyakrabban az érettségi során?

Ha emelt szinten szeretnénk matematikából diplomát szerezni, látni fogjuk, hogy évente nagyon sok téma merül fel a vizsgákon. Pontosan mik lennének ezek? Mik azok, amikkel szinte hogy találkozunk később?

Integrálás. Az integrálás nagyon érdekes téma, igazi rémálma mindenkinek, aki egyetemre akar menni. Később munkája során szintén sokan fogják használni, mivel nagyon esszenciális.

Deriválás. Nem tudod, hogy mi az a differenciálás? Hogy hogyan lehet egy függvény szélsőértékét könnyedén meghatározni? Mi az a második derivált, és mire használható? Ezekkel kell mindenképp tisztában lenni.

Trigonometria. Bizony, ez egy olyan témakör, ami később is fontos lehet, nem csak akkor, amikor érettségizünk. Például, ha különféle távolságokat szeretnénk meghatározni.

Racionális számok. Miért lesz egy szám racionális szám, vagy éppen irracionális? Miben különbözik a valós számoktól? Milyen nevezetes tételek és bizonyítások kapcsolódnak a témához?

Valószínűségszámítás. Mekkora esélye annak, hogy egy adott esemény bekövetkezik? Milyen  nevezetes valószínűségi tételek lelhetők fel? Milyen szerepe van a statisztikában? Mik azok a kolmogorov-axiómák?

Kombinatorika. A kombinatorika azzal foglalkozik, hogy egy véges halmaz elemeit valamilyen szabály alapján csoportosítsuk, kiválasszuk, sorrendbe rakjuk.

Logaritmusszámítás. Miképpen lehet kiszámítani a logaritmust? Nem csak az alapelvet kell ismerni. Gyakori hiba, hogy a hallgatók elrontják a típusfeladatokat, mivel a diákok összekeverik a hatványozás fogalmával.

Prímszámok. Hány osztója van egy prímszámnak? Pontosan mi a definíciója annak a fogalomnak, hogy prímszám? A nulla prímnek számít? Ezek nagyon gyakori kérdések.  

Százalékszámítás. Ha nem tudsz százalékot számolni, akkor a mai világban gyakorlatilag halott vagy. Miért? Azért, mert a mindennapjainkban is gyakorlatilag mindenhol ott van. A kamatos kamatszámítástól egészen a bolti leárazásokig.  

Koordináta geometria. Miképpen kell a koordinátarendszerben távolságokat számolni? Milyen esetekben, helyzetekben kiváló opció a koordináta geometria használata?

Térfogatszámítás. Mi a térfogatszámítás elve? Miképpen kell kiszámolni egy hengerekből álló, akár komplexebb test térfogatát? És ha gúlákból, valamint téglatestekből áll az egész?

Másodfokú egyenlet. Mi az a diszkrimináns? Mikor van egy másodfokú egyenletnek megoldása? Mi a megoldóképlet? Ezek mind-mind fontos kérdések.

Síkidomok. A síkidomok már általános iskolában is sokszor feladják a leckét a diákoknak. Miért? Azért, mert rengeteg féle síkidom létezik, különböző tulajdonságokkal. A rombuszok területét kiszámolni szinte gyerekjáték, nem sokkal nehezebb feladat, mint a téglalap területének kiszámítása. A paralelogramma területszámítása szintén egyszerű, itt szükségünk lehet a szögfüggvények használatára is. A deltoid a gyerekek igazi kedvence, hiszen egy tengelyesen szimmetrikus négyszög. Viszont ugyanúgy része az emelt szintű matematika érettséginek a körökkel kapcsolatos számítási feladatok, vagy a trapézokkal, rombuszokkal kapcsolatos számolások.

A Pitagorasz-tétel szintén kötelező eleme az emelt szintű matematika érettséginek. Mégis ki tudna sikeresen teljesíteni akár egy középszintű vizsgát is, ha nem ismeri ezt a nevezetes tételt?

Abszolút érték. Pontosan mi egy szám abszolút értéke? Már kisgyerek korában előjön rengeteg emberben a kérdés matematikából: mi a különbség az ellentett, és az abszolút érték között?

Az egyetemi vizsgán hol jelenik meg az emelt szintű matematika érettségi követelménye?

Valójában több olyan témakörről beszélhetünk, amelyek megtalálhatók az egyetemi tananyagban. Mik ezek pontosan? Természetesen a kérdés szak-specifikus. Például, ha valaki matematikus szakra megy, akkor később mindenre szüksége lesz. Az informatikus képzések jelentős része szintén matematikára épül. Íme, két olyan témakör, ami valóban nagyon gyakori az érettségin:

Deriválás. A számonkérésre minden félévben az első dolgozatokban kerül sor. A differenciálás a felsőbb matematika fontos alapja, az analízis egyik alapköve.

Megjelenik az integrálás is, amely az első félév tantervének második felét képezi, beleértve a Riemann-itegrált.

Megjelenik-e az egyetemen az emelt szintű matematika érettségi követelménye?

Vannak témák, amelyek igen, és vannak, amelyek nem. Ennek oka az, hogy a tantárgyak szerkezete és a követelményrendszer is eltér. Az egyetemen elsősorban a függvénytanra helyezik a hangsúlyt, az érettségin pedig azok kerülnek előtérbe, amelyek az általános matematikai oktatás szempontjából fontosak.

Mindig ugyanazt kell tudni a szóbeli vizsgára?

A pontos követelmény mindig kissé változik az emelt matematika érettségi vizsgán. A diákok hiszen különböző feladatokat kapnak. Miért? Mivel a vizsgához meg kell tanulni a szóbeli tételeket. Ennek eredményeként kijelenthető, hogy a helyes felkészülési módszerek minden évben kissé mások, annak ellenére, hogy sok az átfedés.

Miképpen kell jól felkészülni az emelt szintű matematika érettségi vizsgára?

Rengeteg diák azért nem érettségizik jól matematikából, mert nem tudja, hogy hogyan kellene felkészülni az emeltszintű vizsgára. Rengeteg olyan tipp és technika lelhető fel, ami márpedig igenis nagyon hasznos – lássunk ezek közül néhányat!

Gyakorolj minél többször és minél többet. Az összes szempont közül rendkívül fontos, hogy folyamatosan foglalkozzunk a témával. Ha nem gyakorlunk rendszeresen, akkor végül nem is számíthatunk igazán jó eredményekre.

Minden témakörből készüljünk, ne csak a kedvenc témáinkból. Ha csak azokat gyakoroljuk, amiket szeretünk, akkor soha nem fogunk jó eredményt elérni. Például lehetséges, hogy imádjuk a gráfelméletet, de nem szeretünk differenciálni. Alapvetően mindkettő téma nagyon gyakran előjön az emelt szintű matematika érettségin, ezért hatalmas hiba lenne csak az egyiket megtanulni, a másikat nem.

Keress egy mentortanárt. Nem szégyen, ha valamit nem tudunk, sokkal inkább, ha kérdezni sem merünk. Talán egy 30-40 órás mentorálás is sokat segíthet nekünk céljaink elérésében. A mentortanár gyakorlatilag bármely kérdésünkre válaszolni fog, amivel nem vagyunk tisztában.

Fizessünk be a legjobb internetes online videókurzusokra. Ezek a legjobbak az összes felkészülési eszköz és lehetőség közül ár-érték arányban, hiszen a feladatok a korábbi évekre is megtalálhatók. Nekünk az a fontos, hogy minden témakörre egyaránt rálássunk.

Mennyit kell készülni a sikeres vizsgához?

Nagyon eltérhet, hogy mennyit kell készülnie az érettségi évében erre a megmérettetésre. Mennyit foglalkoztunk már matematikával korábban? Mennyire vagyunk otthon a matematikában, mennyire jó az érzékünk a témához? Ezek mind nagyon fontos kérdések. Minden téma különbözik, és eltérő mértékű tanulást igényelhet a teljes mértékű elsajátításuk

Tovább
1234
»

olcsocikkek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek