A középszintű érettségi minden egyes diák rémálma. Akárhogy is nézzük, mindenkinek át kell esnie rajta előbb vagy utóbb – kérdés, hogy mégis milyen eredménnyel? Ha nem jól vizsgázunk, akkor az az egész életünkre kihatással lesz később, hiszen nem fognak felvenni minket abba a felsőoktatási intézménybe, amibe szeretnénk. Azonban, ha minden tantárgyból jól teljesítünk, nagy reális esély lesz arra, hogy felvesznek majd minket a legjobb felsőoktatási intézményekbe, és ráadásul kemény alapokkal. De jó érettségit írni márpedig nem könnyű.

Milyen egy középszintű érettségi?

A középszintű érettségi lényege, hogy számot adunk a tudásunkról. Minden diáknak kötelező érettségi vizsgát tennie olyan tantárgyakból, amiket az oktatási minisztérium kötelezően előír egy érettségiző diák számára. Mik ezek pontosan? Lássunk néhány példát ezek közül! Ezek azok a tantárgyak, amikből minimum középszintű érettségi vizsgát kell tenni.

  • Matematika
  • Magyar nyelv és irodalom
  • Történelem
  • Természettudományi tárgy (biológia, kémia, fizika vagy informatika)

A leggyakoribb témák tantárgyanként az érettségin

El kell ismerni, hogy rengeteg különféle téma jelenik meg rendkívül gyakran az érettségi vizsgán, úgymond évről évre visszatérnek valamilyen formában - például nagyon gyakran szóbeli tételként vagy írott témaként. Ha egy rövid listát szeretnénk bemutatni, a következőkről beszélhetnénk.

Helyesírás. Muszáj vagy muszály – mily módon írjuk helyesen? Ha egy állásinterjún elrontjuk ezt, akkor nagyon kicsi az esélye annak, hogy lesz bárki is, aki alkalmazni szeretne minket később egy feladatra.

Rómeó és Júlia. Miért követett el Julia öngyilkosságot, és pontosan mily módon történt az öngyilkosság? A mű szerzője egy ősi tragikus történetből merített ihletet. Senki sem tudja pontosan, mikor írta Shakespeare ezt a művet.

Petőfi Sándor. Miért mondható el, hogy a szabadságharc egyik emblematikus és kiemelkedő alakja volt? De eredetileg nem így hívták: korábban Petrovics Sándornak nevezték. 18 évesen lett színész.

Szózat. Hazádnak rendületlenül légy híve ó magyar – ezek azok a sorok, amiket gyakorlatilag mindenki ismer, akinek egy kicsit is fontos a hazafiság és a hazaszeretet, valamint a lelkiismeret.

József Attila. Az egyik költőnk, akit öngyilkossággal vádolnak, de ezt a mai napig nem sikerült tisztázni. Bécsben, a Sorbonne-ban és Párizsban tanult, ezért nagyon udvarias volt.

Arany János. Nem hiába volt ő az irodalmi élet egyik igencsak meghatározó alakja a kiegyezés idején. Neki köszönhető, hogy számos történelmi alak halhatatlanná vált, aki egyébként feledésbe merült volna.

Ady Endre. Tanulmányait az érdszentmiklósi iskolában kezdte, több átlagostól eltérő tulajdonsággal, adottsággal jött a világra. Szülei gimnáziumba szánták őt, így megkapta a megfelelő alapokat.

Kossuth Lajos. Kossuth Lajos azt üzente, elfogyott a regimentje. Tudtad, hogy annak idején pénzügyminiszter is volt? És azt, hogy sokak szerint ellopta az árvák pénzét?

Pál Utcai Fiúk. Milyen lehetett szerinted az a pillanat, amikor Nemecsek Ernő, és Geréb Dezső összevitatkozott? Ez az, amit egyikünk sem szeretne élőben megélni és látni, hogy ez megtörtént.

Százalékszámítás. Nagyon nehéz olyan diákot találni, aki nem szereti a százalékszámítás témáját. Végül is nagyon egyszerű és gyakorlatias: a diákok már kisgyermekként is választ kaphatnak az életükhöz kapcsolódó számos kérdésükre.

Háromszög. A háromszög sokkal nehezebb és összetettebb téma, mint azt eredetileg gondoltuk. De miért? Mert nagyon sokféle háromszög létezik. Például vannak egyenlő szárú háromszögek, de vannak tompa vagy csak szabályosak is. A terület kiszámítása még problémásabb lehet.

Prímek. A prímek a matematika prímái! Melyik az első 20 természetes prímszám? Lehet egy prím negatív is, vagy csak pozitív egész szám?  A 0 prímnek számít, vagy sem? Gyakori kérdések a középszinten érettségizők között.

Másodfokú egyenlet. Mi szabja meg, hogy hány gyöke lehet egy másodfokú egyenletnek? Pontosan mi a diszkrimináns fogalma? Lehet egyszerre akár két pozitív gyök is, vagy két negatív?

Rombuszok. A rombusz egy téglalap, amelynek átlói kettévágják egymást, merőlegesek egymásra és egymással szemben levő szögeik azonos méretűek. Nem hiába középpontosan szimmetrikus!

Paralelogramma. A paralelogramma egy olyan négyszög, melynek van két egymással párhuzamos oldalpárja. A szemközti oldalai egyenlő hosszúak, és átlói felezik egymást. Ez is középpontosan szimmetrikus alakzatnak számít.

Deltoid. Egy deltoidnak van 2-2 egymás melletti oldala, melyek egyenlő hosszúak. Bizonyos esetben lehet akár téglalap, vagy négyzet is egy deltoid, attól függően, hogy a szögei hogy állnak.

Római számok. A római számok évezredek óta léteznek, nem hiába! Hiszen római számok nélkül elképzelhetetlen az életünk. Vannak olyan számtani műveletek is, amelyeket római számokkal végeznek, tudtad?

Kurucok. A történelemben a kurucok mindig is kiemelkedő szerepet játszottak. Kurucok és labancok! Hallottad már ezt, a Habsburg-ellenes felkelésekben volt hatalmas szerepük és jelentőségük.

Trianon. Ki volt Magyarország miniszterelnöke a trianoni szerződés idején? Nos, Horthy Miklós, aki különben is más lett volna. Sajnos Magyarország hatalmas veszteségeket szenvedett ekkor.

Mátyás király. Az összes magyar uralkodó közül kiemelkedik Mátyás, a legismertebb középkori királyaink közül. Rendszeresen harcolt a csehekkel, de kiváló kémhálózatának köszönhetően mindig első kézből tudott meg mindent, ami fontos volt.

János Vitéz. Ki volt János Vitéz? Petőfi Sándor egyik legnagyobb alkotása, olyan remekmű, mint Toldi Miklós, Kukorica Jancsi ereje ezzel vetekszik. A kézfogása pedig annál is durvább.

Egri Csillagok. Ki volt Dobó István? Hányszoros túlerőben voltak a törökök, mikor az egri várat próbálták bevenni? Tényleg akkora volt a túlerő, mint ahogy a regény leírja, vagy pedig mégsem? 

Horthy Miklós. Annak ellenére, hogy nyolcéves koráig családi farmon élt, nagyon sikeres kormányfővé vált. Először fregatton dolgozott, ott volt egy tengerész.

Periódusos rendszer. Mi a nátrium kémiai jele és mi a klór? Milyen elemek fordulnak elő leggyakrabban a természetben? Melyik elem olvadáspontja és fagyáspontja? Hány összes elem szerepel a periódusos rendszerben?

Nemzeti Dal. A nemzeti dalt Petőfi Sándor írta az 1848-49-es szabadságharc ideje alatt. Ez a mai napig az egyik legkiemelkedőbb hazai költemény, melyet író valaha a tollára vetett. Sokan meg is zenésítették.

Ki állítja össze a középszintű érettségi feladatsorokat?

Legyen szó akár általános iskolai feladatokról, közép-illetve emelt szintű érettségiről, mindig az Oktatási Hivatal állítja össze a feladatsorokat. Ennek az az oka, hogy központosítani kell a vizsgákat, ami hatalmas felelősséggel jár, és rengeteg szervezéssel. A feladatokat egy erre kitalált bizottság állítja össze, de még ők sem tudják előre, hogy pontosan melyik feladatok lesznek beválogatva a feladatsorok közé.

Mennyi idő áll rendelkezésre a középszinten?

Ez természetesen az érettségi vizsgától függ, de legtöbbször egy 45 perces feladatot kell megoldani, amely általában szokásos feladatokból áll, és vannak olyan feladatok is, amelyek nagyon nehezek. Van egy esszé a történelem érettségiből is, magyarul érvelő fogalmazást vagy verselemzést kell írni.

Mik a legjobb készülési tippek és technikák?

Ahhoz, hogy valaki a legjobb érettségit írja az osztályban, bizony rengeteg kemény tanulásra lesz szükség. Hiszen, a komplett iskolai tananyagból kell számot adni. Érdemes külön tanárhoz is járni, vagy különórára, hiszen ez hozzásegít minket ahhoz, hogy a legjobb eredményeket érhessük el. Mindenképp vásároljunk internetes webináriumokat is, hiszen ezek a legjobbak a témakörükben általában.

Ki írjon emelt szintű vizsgát?

Annak érdemes emelt szintű érettségivel próbálkozni, aki tényleg elhivatottságot érez az egyik tantárgya iránt, és úgy érzi, bele tud tenni annyi energiát, hogy mindent teljesen megtanuljon. Azonban ne felejtsük el, hogy a vizsga emelt szinten is nehéz, így kell a készüléssel is kalkulálni.