A biztonságtechnika manapság nagyon felkapott szakterület. Mindenhová szükség van jó telepítőkre és jól megtervezett rendszerekre, hálózatokra: de jó szakértelemre is szükségünk lesz. Hol lehet kitanulni a szakma csínját-bínját? Melyik képzés való azoknak az embereknek, akik tanulni szeretnének?

Nincs egységes válasz erre a kérdésre

Arra a kérdésre, hogy hol és hogyan lehet érdemes a biztonságtechnika világába belemerülni, nem lenne könnyű egységes választ adni. Ennek az az oka, hogy nincs egységes képzés idehaza, és minden szakember az ipar más és más területén jártas.

Általában véve elmondható, hogy gépész, mechatronikai vagy villamosmérnöki diplomával érdemes erre a területre menni, de lehet akár más végzettséggel is a területen dolgozni – például programozóként.

Milyen típusú munkák vannak?

Vannak olyan emberek, akik lényegében tervezőmérnökként dolgoznak a területen. Ők azok, akik a beléptető rendszereket, riasztókat megtervezik: ehhez elektronikai tudás, gépészet és programozás szükséges.

És annak olyanok is, akik telepítőként dolgoznak, ők csupán felszerelik a megfelelő instrukcióknak megfelelően a berendezéseket. Különös figyelmet fordítanak arra, hogy az jól funkcionáljon, még tesztelik is működés közben.

Mindig vásároljunk olyan eszközöket, amelyek megbízhatóak

Kiemelten fontos a jó beszállító partner ezen a területen. Ennek az az oka, hogy hatalmas anyagi károk keletkezhetnek, ha nem megfelelő alapanyagokkal dolgozik valaki. Kifejezetten jó választás például magyar partnereknek a Riarex biztonságtechnikai Kft,  mely az egyik legismertebb és legpontosabb értékesítő B2B partnerek számára.