Sokszor az emberek egész egyszerűen nem tudják, milyen franciaágyat lenne érdemes megvenni. Miért? Miért mondható el, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit érdemes tudni a kétszemélyes ágyakról? Ez nagyon jogos kérdés. Sokszor nem is gondolnánk, hogy egy franciaágy megvásárlása mennyire feladhatja a leckét. Végül is gondolj csak bele, hány szempont szerint kell választanunk egy franciaágyat? Gondolj például csak a színre vagy a méretre. Milyen extra funkciók állnak rendelkezésre egy franciaágyhoz? Hol lehet franciaágyat venni? Az internetről vagy egy közeli boltból?

Mekkora egy franciaágy?

Általában sok különböző, eltérő méretű franciaágyat vásárolhatsz egy boltban. Ami a méretüket illeti, szabványosnak számítanak. Miért? Mivel a standard méretben gyártott darabok általában minden követelménynek teljes mértékben megfelelnek. Nagyon ritka, hogy kétszemélyes ágyat külön méretben készítsenek el - de ez is drágább. De melyek azok a tipikus méretek, amelyekben kétszemélyes ágyakat lehet vásárolni?

140x200 cm. Ez az összes lehetséges méret közül a legkisebb. Abban az esetben érdemes ezt választani, ha egyedül szeretnénk aludni benne, vagy ketten a párunkkal, viszont mind a ketten kisebb testmérettel rendelkezünk.

160x200 cm. A 160x200 cm-es változat egy fokkal nagyobb, mint a 140x200 cm. A legtöbb pár és házaspár számára azonban még mindig kicsi, hiszen ennek sincs óriási fekvőfelülete.

180x200 cm. Ez a leggyakrabban vásárolt típus méret szerint. Miért? Mert még nem annyira nagy, hogy a legtöbb hálószobában nem férne el. Viszont elegendően nagy méretű, itt már teljesen biztos, hogy elegendő hely lesz a pár mindkét felének.

200x200 cm. Ez már igazán impozáns, és ez a legnagyobb kapható méret. Mindenképp gondolkozzunk el azon, hogy vajon tényleg szükségünk lenne-e egy ekkora franciaágyra, vagy sem! Mindenképp kockázatot rejt magában ennek a megvásárlása.

Miképpen válasszunk stílus szerint?

Ha nem jól választunk franciaágyat – a stilisztikai szempontokat szem előtt tartva – akkor nagyon pórul járhatunk, higgyük el. Nem lesz elegendő helyünk otthon, ha nem a megfelelő szempontokat tartjuk szem előtt a választáskor. Mindig próbáljunk meg nyugodt színeket választani, mint például kéket és zöldet.

Mikből lehet egy franciaágy?

Mégis mi lehet egy franciaágy anyaga? Ez nehéz kérdés. Számos típusú és fajta anyagkombináció használható a franciaágy alapjául. Ezek közül csak a legfontosabbakat érdemes megemlíteni.

Fa. A fa mindig is a bútorgyártás egyik alapja volt - nincs ez másként a franciaágyakkal sem! A mai napig rengeteg franciaágy áll rendelkezésre, amelyek fából készültek, bár ez egyre ritkábban fordul elő, mivel a kárpit felváltja a fa anyagát.

Kárpit. A kárpit a leggyakoribb anyag a kétszemélyes ágyakhoz, mivel rendkívül kellemes mind megjelenésében, mind tapintásban. Ezenkívül a mai modern technológiának köszönhetően ugyanolyan strapabíró és jó minőségű, mint a fából készült franciaágyak.

Fém. A fém viszonylag ritkán képezi alapanyagját egy franciaágynak – ennek ellenére kapni a kereskedelemben a mai napig olyan darabokat, amik fémből készültek. A fém élettanilag sem a legjobb megoldás.

Műanyag. A platsztik franciaágyak is viszonylag elterjedtek, és nagyon közkedveltnek számítanak a hazai piacon.

Valóban jobb online vásárolni egy franciaágyat?

Bizony sok olyan szempontot lehetne említeni, ami alapján egyértelműen kijelenthető: jobb döntés egy webáruházból rendelni, mint egy raktár áruházból, De miért? Mik a legfőbb érvek és indokok a mellett, hogy inkább online vásároljunk immár franciaágyat is?

Egy raktárban megfoghatjuk és megtekinthetjük a franciaágyat. Mindössze annyit kell tennünk, hogy besétálunk az üzletbe, ahol azonnal szembesülünk azzal, hogy pontosan miképp néz ki a megvásárolni kívánt franciaágy. Milyen a kinézete, felülete és tapintása? Mennyire lesz elegáns a hálószobánkban? Ezeket a nagyon fontos szempontokat szem előtt kell tartani.

Sajnos egy webshopban nincs lehetőség élőben megtapintani, megnézni és kipróbálni a terméket. És bár egy eladóval nem beszélhetünk személyesen a helyszínen, telefonon ugyanúgy kérhetünk tanácsot, ha valamit nem igazán értünk. Egy webáruházban a termékkínálat legalább akkora, mint egy boltban - mivel minden rendben megy, és a logisztikai feltételek sokkal kedvezőbbek. Ne gondold, hogy rosszabbul járunk majd, ha innen vásárolunk.

Mik befolyásolják a franciaágy árakat?

Számos szempontot lehetne felsorolni, amelyek egyértelműen meghatározzák a franciaágy lehetséges árát. Pontosan mik ezek?

A franciaágy mérete. Mekkora pontosan az a franciaágy, amelyet meg akarunk vásárolni? Végül is, minél nagyobb darabot szeretnénk, annál magasabb az anyag költsége. Az átméretezés általában néhány tízezer forintos különbséget jelent a végösszegben.

Egyéb funkciók. Minél több egyéb funkcióval rendelkezik egy franciaágy, annál magasabb árakra számíthatunk. Vannak kétszemélyes ágyak, amelyek átméretezhetők és variálhatók. Ennek az a következménye, hogy ezek a darabok bármikor személyre szabhatók a jelenlegi igényeink szerint. Kétszemélyes ágyak és ágynemű is rendelkezésre áll. Ezeket a darabokat pedig mindig különböző dolgok tárolására lehet használni.

Pontosan milyen árakra számíthatunk?

A franciaágyak árait különböző tényezők kombinációja határozza meg. Mik is ezek pontosan? Nézzünk ezek közül néhányat a teljesség igénye nélkül. Az olyan extra funkciók, mint a LED-világítás, pár tízezer árkülönbséget jelentenek, csakúgy, mint a méretbeli különbségek. Az olcsóbb franciaágy ára körülbelül 155 000 forint, míg a drágább franciaágy akár 265 000 forint is lehet a hazai piacon.

Melyek a legtöbbet vásárolt franciaágyak?

Sokféle szín, és színárnyalat lelhető fel a bútorkereskedelemben. Ezek közül a franciaágyakra szeretnénk kitérni. Itt is hatalmas a választék, viszont a legfőbb színárnyalatokkal érdemes tisztában lenni.

A kék és a zöld a leggyakoribb a hálószobában, ha kétszemélyes ágyakról van szó. Miért? Mert nagyon divatosak és rendkívül vidámak. A hálószobának pedig legyen nyugodt, nem kell feltűnő árnyalatokat használni, amelyek felpezsdítik a hangulatot.

Mely franciaágyak kaphatók a kereskedelemben?

Tulajdonképpen mégis mik azok a franciaágyak, amelyek a legtöbb kereskedelmi egységben megvásárolhatók? Hiszen, minden piacon megvannak a legjobb termékek – ugyanígy van ez például a laptop vásárlásnál is.

Sara boxspring franciaágy. A Sara boxspring franciaágy hihetetlenül  kényelmes és azon felül még frappáns is. Gyakorlatilag nincs olyan üzlet, ahol ne árunák ezt a terméket, hiszen annyira sokat veszik meg, hogy a kereslet gyakorlatilag kimeríthetetlen.

Lisa boxspring franciaágy. A Lisa boxspring ágy az igazi stabilitás jelképe. Rendkívül kényelmes kialakításának köszönhetően igazán megbízható, általában rengeteg színben kapható és rendelhető az áruházakban és kereskedésekben.

Következtetés

Természetesen nem könnyű franciaágyat vásárolni. Miért? Mert nagyon sok szempontot és tényezőt kell figyelembe venni. A dilemma megegyezik egy TV vásárlásával. De ne legyünk bizonytalanok! Ha sokat gondolkodunk, akkor mindenképpen jól választunk. Inkább webáruházból rendelj, mint raktárból vásárolj.