Vannak olyan emberek, akiknek a kertészkedés csupán hobbi, míg másoknak ez a hivatásuk. Akár így, akár úgy, egyre megy: egy jó kertészetben elengedhetetlen, hogy kiváló eszközök, szerszámok, alapanyagok álljanak az ember rendelkezésére, ha kertészkedni szeretne. Hiszen, ezek hiányában eredményre nem igazán számíthatunk.

Mikor egy kertészeti webáruházat nézünk meg, akkor rengeteg olyan szempont és tényező figyelhető meg, ami bizony elbizonytalaníthat bennünket. Mégis hogyan választhatunk jól? Miért lesz egy szakáruház igazán profi? Miért gondolhatjuk azt, hogy jobban járunk egy kertészeti webshoppal, mint egy hagyományos kisbolttal, vagy egy nagyvárosi üzlettel? Mik azok a szempontok és tényezők, amiről könnyedén felismerhetjük, hogy jó kertészeti üzletben, áruházban, webáruházban járunk? A cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Miben más egy kertészeti bolt, és egy webáruház?

Egy webáruháznak vannak előnyei is, és hátrányai is, egy élő üzlettel szemben. Mik lennének ezek pontosan?

Egy webáruházban sokkal nagyobb a fellelhető választék – és ez még akkor is így van, ha elsőre talán nem így gondolnánk ez. Hiszen, rendszerint egy raktárból intéződik minden, így a rezsiköltség is sokkal alacsonyabb lesz a végén. Egy webáruházban általában van chates ügyfélszolgálat, ami arra való, hogy a kérdésekre választ lehessen kapni. A legtöbb termékre visszatérítési garancia érhető el, ami azt jelenti, hogy abban az esetben, ha nem tetszik a megvásárolt termék, akkor a szállítási díj ellenében a darab visszaküldhető. Egy webshopban a teljes termékkínálat megtekinthető még akkor is, ha éppen kifogyott néhány termék. Mindezek alapján joggal jelenthetjük ki, hogy a webáruházi vásárlás nagyon vonzó manapság.

Csak üzletben vagy kertészeti szaküzletben vásárolhatunk, ha ott személyesen is megjelenünk - ennek hátránya, hogy sok időt tölthetünk az üzletek keresésével, és még azt sem találjuk meg, amit szeretnénk.

Miket vásárolhatunk egy jó kertészeti üzletben?

Mik a leggyakoribb árucikkek, amik a kertészeti szaküzletekben, és shopokban kaphatók? Íme, lássunk néhányat ezek közül. Jellemzően ezek azok a termékek, amikre nekünk is szükségünk lesz, ha kertészkedni szeretnénk egy jót. 

Ágyásszegély. Szeretnéd valamivel körbevonni az ágyásodat? Nem tudod, hogy mi lenne erre a legjobb mód, és módszer? Akkor neked mindenképpen egy ágyásszegélyre lesz majd szükséged. Egy ágyásszegély nagyon esztétikus, ha passzol a környezethez színben. Abban az esetben, ha jó anyagból készül, akár sok éven át lehet a kertünk díszeleme.

Geotextil. A geotextil arra jó, hogy a gyom terjedését meggátoljuk. A kertedben örökösen megy a harc a gyom ellen? Eleged van már abból, hogy a hétvégéid azzal telnek el, hogy a gyom ellen küzdesz, és harcolsz megállás nélkül? Akkor neked minden bizonnyal geotextilre lesz szükséged.

Gyeprács. A gyeprácsot akkor érdemes használni, ha a füves terület teherbíróképességét szeretnénk megnöveli. Ennek akkor van igazán haszna, ha sokszor nedves a talaj – ugyanis ekkor  hajlamosabb lehet a besüppedésre.

Fűmag. Egy profi kertészeti webáruház vagy szaküzlet mindig a legnagyobb figyelmet fordítja a fűmag szakszerű tárolására. Végül is, ha a fűmag lejárt, esetleg penészes, akkor nem fog kicsírázni.

Permetező eszköz. Miért valódi prémium egy permetezőgép? Miképp lehet őket szakszerűen használni? Egyáltalán milyen műszaki paraméterekkel vegyünk permetezőt? Ez függ attól is, hogy pontosan mit akarsz permetezni.

Vakondháló. Egy jó vakondháló igazi aranyat ér. Miért? Azért, mert ez egy olyan fegyver, ami anélkül űzi el a vakondot, hogy abban bármi kárt tenne. A hálónak köszönhetően egész egyszerűen nem tudja a felszínre felfúrni magát. Ezt csupán elegendő egyszer lefektetni, nem kell rá állandóan költeni.

Hangyairtó szer. Mit tehetünk, ha a hangyák gyakorlatilag mindent ellepnek otthon? Akkor a hangyagyirtó szer használata a legjobb döntés - néhány nap alatt akár a teljes kolóniától is megszabadulhatunk. Sokszor a királynőt kell megcélozni.

Vakondriasztó. A legtöbb vakondriasztó általában biológiai védelmet nyújt a behatolókkal szemben. Mivel a trágya elriasztja a vakondokat.

Vetőmag. A jó minőségű vetőmag a kert alapja. Ha a vetőmaggal probléma van, akkor lehetünk bármilyen jó kertészek, soha nem fogunk eredményt elérni. Ha penészes a tárolt mag, esetleg poshadt, akkor az jóformán soha nem fog kicsírázni.

Gyomirtó szer. Hatékonyan akarod leküzdeni a gyomokat? Nem tudod, mit kell tenned, vagy hogy pontosan milyen gyomirtó szer lenne megfelelő a számodra? Mindig kérdezd meg webáruházának ügyfélszolgálatát, ha bizonytalan vagy a kérdésben.

Szúnyogriasztó. Miképp lehet eltávolítani a szúnyogokat otthonról? Unod már, hogy mindig mindenhol ott repkednek és csak csípnek és csípnek? Akkor szúnyogriasztóra lesz szükség. Órák alatt képesek teljesen eltávolítani a szúnyogokat otthonról.

Légyriasztó. Miképp lehet elriasztani vagy megijeszteni a legyeket? Egy légycsapóval könnyen lehet, hogy nem megyünk semmire. Ezért olyan légycsapdát kell használnod, amely pillanatok alatt elriasztja a legyeket.

Kerítés háló. Szeretnéd a telkedet körül venni valamivel? Nem tudod, hogy mégis mivel lenne érdemes? Akkor neked minden bizonnyal kerítéshálóra van szükséged. Ez nem csupán esztétikus, hanem strapabíró, kemény is.

Műtrágya. A műtrágya esszenciális, és kihagyhatatlan eleme minden egyes kertészetnek. Ne sajnáljuk erre a pénzt! Ha erre nem költünk, akkor a termésszaporulat egész egyszerűen nem lesz megfelelő.

Csírázó tál. Nincs jobb, mint egy csíráztató tál. Miért? Mivel növényeink sokkal könnyebben csíráznak egy erre a feladatra kifejlesztett tálban. Ha a csírázási szakasz nem megfelelő, akkor nem megyünk semmire.

Virágföld. Nem tudod, hogy miben érzik magukat igazán otthon a virágok? Hát virágföldben, mi másban! Nincs más teendő, hogy egy jó minőségű, cserépnyi virágföldet vásárolj. Ebből is többféle létezik, nem mindegyik virágnak ugyanarra van szüksége!

Patkány csapda. Miért a legjobb választás a patkánycsapda, ha el akarod távolítani a patkányokat otthonodból? Mert a patkánycsapda szinte azonnal eltávolítja a kártevőket az otthonodból. Még hatékonyabb, mint a patkányirtó szerek.

Futtató rács. Szeretnél valahol futtatni a kertben szőlőt egy rácsra? Természetesen egyáltalán nem könnyű, ha nincs jó futtató rácsod.

Fólia. Miképp lehet professzionálisan fóliában termeszteni a növényeket? Ez az egyik olyan feladat, amely biztosan feladja a leckét a legjobbak számára is. Nem minden film egyforma - az anyagban és a vastagságban is lehetnek különbségek. Vásárlás előtt mindenképpen fordulj szakemberhez!

Fenyőkéreg. Miért válik a fenyőkéreg az egyik legjobb talajtakaró közé? Miért olyan jó a biológiai hatásait tekintve? Az esztétika szempontjából a fenyőkéreg gyakorlatilag verhetetlen. Ne habozzon fenyő talajtakarót vásárolni, ha el akar takarni valamit a kertünkben!

Csíráztató tál. Miért jó egy csíráztató tál otthonra? Azért, mert a salátába szánt magok sokkal könnyebben, és gyorsabban fognak kicsírázni. Így nem kell a földet sem eltakarítani a csírákról.

Csákány. Sok kertész bizony szeretne csákányt is vásárolni. Miért? Mert valamilyen eszközzel szét kell törni a kődarabokat, melyek a kertben fellelhetők, erre márpedig ez a legpraktikusabb eszköz mind közül.

​​​​​​​Futtatórács. Miképp lehet a kertben növő szőlőt felfuttatni? Nem feltétlenül egyszerű feladat ezt megtenni. Ha nincs otthon egy jó futtatórács, akkor reménytelen a feladat.

Mennyi ideig tart a megrendelt termékek megérkezése?

Természetesen szubjektív a kérdés. Minden egyes rendelésnek más idő kell. Abban az esetben, ha jó a logisztika, akkor viszonylag hamar nálunk lehet a megrendelt termék.

Mit nem vásárolhatunk a kertészkedéshez szükséges kertészeti webáruházban?

Erre nagyon nehéz példát hozni. Ezek a legjobban felszerelt üzletek azok számára, akik kertészeti eszközöket és szerszámokat szeretnének vásárolni maguknak. Hatalmas a választék.

Összefoglalás

Ha kertészeti szerszámokat szeretnél vásárolni, mindenképpen fontold meg, hogy kertészeti webáruházból vagy helyi boltból szeretnél-e vásárolni. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. A tendenciák azonban egyre inkább azt mutatják, hogy a kertészeti webáruházak jobb döntésnek számítanak.