Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miért jobb döntés használtan laptopot venni, mint újonnan?

Kevés olyan embert lehetne említeni manapság, akinek a mindennapi életéhez, munkájához nem szükséges egy jó számítógép. Az teljes mértékben igaz, hogy a legtöbb ember ma már az okostelefonját használja, de vannak olyan feladatok, melyhez sokkal jobb opció lehet egy asztali számítógép, vagy laptop. Mikor valaki laptopot vásárol, akkor felmerül benne a kérdés – talán az elsők között: vajon tényleg megéri-e használtan vásárolni? Ez bizony rizikós döntés, és nem mindenki merne használtan venni egy ilyen fontos kelléket. Hiszen, ha tönkre megy a gép, akkor akár el is veszhet minden adatunk, melyet rajta tároltunk korábban. Egy használt laptop lehet ugyanolyan jó, mint egy vadiúj, és a legtöbb webáruház igenis korrekt a vásárlóival szemben. Ebben az írásban arra a kérdésre keressük a választ, hogy vajon tényleg jó döntés-e használtan vásárolni laptopot, vagy sem. Mik a leggyakoribb pro és kontra érvek?

Valóban tönkremegy minden használt laptop pár hónapon belül?

Sokan úgy vélik, hogy a használt laptop egyenlő a selejt minőséggel. Rengeteg ember úgy gondolja, hogy a kereskedő üzletet csinál abból, hogy rossz minőségű használt gépeket árul: hiszen, olyasmit akar nekünk eladni, ami használhatatlan, és nem jó igazából semmire. De tényleg igaz ez? Valójában nem!

A válasz az, hogy ez teljesen a szalonon múlik. Nagyon ritka azonban, hogy a számítógépet ne teszteljék le alaposan előtte, és hogy az jó eséllyel hamarosan használhatatlanná váljon, mivel ez rossz hírnevet is hoz a vállalkozás számára. Vannak olyan üzletek, amelyek használt laptopokat árulnak, és amelyek valójában csak egy hónapos garanciát vállalnak termékeikre, azonban az akár egy év garanciát is nyújtó üzletek garantálják a legjobb minőséget. Tehát ne félj attól, hogy laptopod azonnal tönkremegy, annak ellenére, hogy alacsony az ára. Általában valamivel rövidebb élettartamúak, mint egy új gép, mivel korábban már használták őket, de ne aggódj - évekig használhatod majd a számítógépet.

Mennyiért kapható egy jó használt laptop?

Egy használt laptop ára a funkciók, használati időtartam, márka függvényében kalkulálható egyszerűen. Mekkora a laptop teljesítménye? Hiszen, nem mindegy, hogy milyen célra szeretnénk magunknak számítógépet vásárolni. Ha profi mérnöki programokat, szoftvereket akarunk használni, akkor egy nagyobb teljesítményű, drágább gépre lesz szükségünk. Hány RAM-os gépet szeretnénk venni, mekkora HHD-re, illetve SSD-re lenne szükségünk? Mekkora méretű gépet szeretnénk? Még ez is befolyásolja valamennyire az árakat, igaz, hogy ez a tényező kevésbé. Egy használt laptop ára általában 60.000 és 250.000 Ft között mozog, tehát jóval olcsóbbak, mint az újonnan vett gépek.

Valóban rosszabb egy használt laptop?

A legtöbb ember nem válaszol erre a kérdésre használt laptop vásárlása után. Miért? Mivel a remek garanciális feltételek mellett a laptop teljes tönkremenetelének esélye elhanyagolható. A legtöbb vásárló ezt kiváló döntésnek tartja - nagyjából ugyanazt a minőséget kapják az adott ár töredékéért.

Szokás-e elégedettségi garanciát nyújtani a használt termékekre?

Általában a legjobb kiskereskedők elégedettségi garanciát nyújtanak termékeikre. Ez azt jelenti, hogy ha nem tetszik a termék, akkor azt egy bizonyos időre vissza lehet küldeni a szervizközpontba, ez esetben természetesen a pénzt vissza is adják az ügyfélnek.

Hány év garancia a jellemző?

Ez az Te választott üzletedtől függ. A legjobb kiskereskedők akár 1-2 év garanciát is vállalnak számítógépeikre, míg vannak olyan online áruházak, amelyek csak 2-3 hét garanciát nyújtanak. A nagyon jó minőséget kínáló kereskedők biztosak abban, hogy nem fogják megkárosítani a vásárlóikat, és hosszabb garanciát adnak.

Melyek a legismertebb laptop márkák?

Ma már sokféle márka létezik; Ugyanez vonatkozik a laptopokra is. Talán nem mindenki tudja könnyen megkülönböztetni őket, ezért ezt a rövid listát itt szerettük volna közzétenni.

Dell laptop. A Dell laptopok remek minőségűek! A Texasi Egyetem egyik hallgatója 1984-ben alapította a céget, majd IBM-kompatibilis számítógépek értékesítésébe kezdett. Világhírűek lettek az elmúlt évtizedekben. Számítógépeik is egészen kiválóak, ilyen az OptiPlex 7040 modell.

Fujitsu laptop. A cég már az 1935 -es években is létezett, eleinte nem ezzel foglalkoztak, majd a laptopok gyártása lett a fő profiljuk. A 2000 -es évek elején váltak ismertté.

Lenovo laptop. A Lenovo Group Limited által gyártott laptopok már az 1981-es évben jelen voltak a piacon, azóta pedig rengeteg módosításon, tökéletesítésen estek át. A kompakt, masszív számítógépek rendkívül strapabíróak, és közkedveltek. Ilyre példa lehet a Lenovo T460 modell

Ugyanaz a szabadság van a kiegészítők területén?

Természetesen! Egy használt laptopnál is van lehetőség arra, hogy olyan kiegészítőkkel vásároljuk meg, amilyennel csak szeretnénk. Hány gigás RAM-mal szeretnénk a gépet használni? 4, 8, vagy akár 16? Ezt a kérdést ugyanúgy feltehetjük a vásárláskor. Legyen-e billentyűmatrica, vagy sem? Cseréljük-e az SSD-t nagyobbra? Mind-mind gyakran felmerülő kérdések használt laptop vásárlásakor is.

Hogyan kell vásárolni? Mi alapján hozzunk döntést?

Mindenképpen érdemes figyelembe venni személyes igényeinket. De mi a célunk pontosan ezzel a számítógéppel? Csak zenét vagy videókat szeretnénk hallgatni? Vagy komolyabb programokat akarunk használni, például egy komolyabb grafikai programot vagy számítógépes játékokat? Az áruház szakértőinek tanácsát is kérhetjük a termék ajánlásához.

 

Tovább

A legjobb megoldás minden párterapeutának

A párterapeuták szakmája bizony soha nem volt egyszerű. Érdekelne, hogy pontosan mi a dolga egy párterapeutának, és hogy ő mivel foglalkozik? Szeretnél minél többet tanulni, mint párkapcsolati szakember, szakértő és terapeuta? 

Akkor ne is keress tovább. Rengeteg szakmai blog közül úgy gondoljuk, hogy Dobrai Zoltán blogja magyar viszonylatban az egyik legkiemelkedőbb. Rengeteg ember próbált már meg tanácsot kérni tőle, és a tapasztalatai alapján összegyűjtötte a legjobb praktikákat, melyet egy párkapcsolati szakember magáénak tudhat. 

Olvasd el a cikket, ha szeretnéd, mely 10 profi tanácsot tartogat párterapeutáknak, és profitálj belőle te magad is minél többet! 

Tovább

A fizika érettségi rejtélyei

A fizika érettségi bizony évről évre feladja a leckét minden érettségizőnek, aki fizikából szeretne számot adni a tudásából. Nem is hiába, hiszen fizikából talán a legnehezebb a vizsga az összes tantárgy közül. De mégis miért? Miért mondhatjuk azt, hogy a fizika érettségi nagyon nehéz, legyen szó akár közép vagy emelt szintű vizsgáról? Ez a kérdés talán nem annyira evidens mindenki számára, de ha jobban végig gondoljuk, akkor bizony könnyedén rájöhetünk arra, hogy fizikából egyáltalán nem egyszerű az érettségi vizsga. Lássuk, hogy miért!

Mi az oka annak, hogy a fizika érettégi nagyon nehéz?

Természetesen minden egyes érettségi tantárgy más és más. Mindegyik vizsga típusnak vannak nehézségei és vannak könnyebb részei: nem egyformák az érettségi tantárgyak. Ugyanez igaz a fizikára is. Ne felejtsük el azonban, hogy összeségében véve a fizika érettségi számít a legnehezebbnek az összes érettségi tantárgy közül. Ennek az az oka, hogy kifejezetten nehéz típusfeladatok jönnek elő a vizsgán évről évre – például megfigyelhető ez az elektrosztatika témakörben. De ugyanígy szoktak előjönni hihetetlen nehézségű feladatok hidraulikából vagy hidrosztatikából is.

Mit kérdeznek a leggyakrabban?

A fizika érettségi témakörei hatalmas szórást mutatnak. Nincs olyan része a középiskolai tananyagnak, ami ne fordulna elő gyakran ezen a vizsgán. Ezért mindenképp érdemes azon komolyabban elgondolkodni, hogy a témaköröket átnézzük.

Ohm törvénye

Ohm törvénye egy olyan törvényszerűség, melyről bizonyára mindenki hallott már, aki szeretne az egyszerű áramkörök világában elmélyedni. Miképpen működik egy áramköri fogyasztó, miképp számítható ki az impedancia? Mi a titka a helyes bekötésnek? Miképpen fog az áramerősség alakulni az ellenállás függvényében, és miképp változnak az értékek, hogy a feszültség megnő?

Transzformátorok

A mai technika egyik alapkövét jelentik a transzformátorok. Ennek az az oka, hogy könnyen lehet velük egyik áramkörről energiát átvinni a másikra. Így a villamos energia távközlése is könnyedén megoldott, a villamosmérnökök rengeteget számolnak transzformátor értékeket. A transzformátor még a hétköznapi berendezésekben is nagyon gyakori, hiszen az energia fel-és letranszformálása könnyedén megoldható.

Newton törvényei

Newton törvényei ma talán a fizika és a mechanika legfontosabb törvényei. Ez a hallgatók egyik kedvenc témája, mivel nagyon könnyű számolni és kalkulálni. Newton törvényei mindenkit nagyon érdekelnek, aki ismeri a mechanika világát, és korántsem könnyű feladat kiszámítani az összetett testre ható erőket.

Pascal törvénye

Nem minden ember szereti a nyugvó folyadékokat, sem pedig az áramlókat. De nincs olyan diák, aki ne szerette volna meg Pascal törvényét eddig. Pascal törvénye az egyik legérdekesebb téma, ami mindenkinek nagyon érdekfeszítő lehet, aki a hidrosztatika témában el akar mélyedni. Talán nem is gondolnánk előre, hogy milyen hatalmas a tenger mélyén a nyomás, ami ránk nehezedik!

Hosszúság

A hosszúság kifejezhet egy adott távolságot, vagy annak a mértékét. Miképpen fejeznéd ki, hogy mennyi utat kell még megtenni hazáig, ha nem a hosszúság segítségével? A hosszúság jele és mértékegysége egyaránt fontos mennyiségek a fizikában, valamint fogalmak.

Sebesség

Milyen gyorsan mozog egy test az űrben, amikor mozog? Ezt a sebesség pillanatnyi értéke adja meg, amelyet nagyon könnyű kiszámítani: a távolságot elosztjuk az idővel. Az érettségi vizsga után is jó tudni a gyorsulási képletet. Mindenekelőtt az alapképzés része.

Áramerősség

Az áram fogalma nagyon fontos mindazok számára, akik többet akarnak megtudni arról, hogy milyen erős lehet az áram, amely megrázhatja őket. Mi is pontosan az az áram, amely még nem veszélyes az emberi testre? Sajnos a fizikaórákon erről kevés szó esik.

Térfogat

A térfogat a matematikában is rendkívül fontos fogalom, nemcsak a fizikából. Miért? Miért mondható el, hogy minél nagyobb a test hossza, annál nagyobb a megnyúlás? Miképpen határozzák meg egy normális test térfogatát?

Víz

A víz minden végzős hallgató egyik kedvenc tantárgya, mivel olyan anyag, amelyet mindenki ismer a való életből, és mindenki tudja, hogy valójában az „élet” lényeges eleme. A víz nem minden égitestben található, de például a Földön virágzik a vízhasználat Magyarországon.

Fajlagos ellenállás

A fajlagos ellenállás függvényében számítható ki egy adott vezeték ellenállása – ez egy olyan fizikai fogalom, ami a hőmérséklet függvényében megadja, hogy egy adott hosszúságú és keresztmetszetű vezetőnek mekkora az ellenállása pontosan.

Idő

Az idő a kinematikában és a hőtanban is egy nagyon fontos fogalom. Habár nem állandó és nem abszolút mennyiség, a középiskolai fizika órákon még így hivatkoznak rá, hiszen ez által érhetjük meg igazán az idő fogalmát. Az idő ismere szükséges a testes mozgásának definiálásához.

Nyomás

A nyomás megadja, hogy egy adott felületre mekkora erőhatás hat. A nyomás mint fogalom nagyon ismert, például a búvárok merüléskor nagyobb nyomást érzékelnek a bőrükön. A nyomás minden egyes bolygón eltérő, vannak olyan bolygók, ahol nagyobb, és vannak, ahol kisebb. A vízoszlopnak is van nyomása, ahogy annak a levesnek is, amit otthon szedünk ki a tálba.

Kényszer

Az erő fogalma mindenki számára ismerős, aki erős emberekkel találkozott. Nem véletlenül! Végül is az erő, mint fogalom, mindenki számára ismerős, aki már emelt súlyt vagy edzőteremben járt, kezet fogott erős emberekkel. Minél nagyobb erőt fejt ki az egyik test a másikra, annál hajlamosabb az deformálódni.

Helyzeti energia

A helyzeti energia számítása rendkívül egyszerű, nincs más dolgunk, mint hogy a test tömegét, magasságát és a gravitációs állandót összeszorozzuk. Így adódik a helyzeti energia mértéke. Ez nagyon fontos fogalom, ha például testek ferde hajításával szeretnénk számolni.

Egy test tömege nem azonos annak a súlyával, hiszen a két fogalom teljesen különböző. Ennek ellenére a diákok elképesztően gyakran keverik össze a tömeg és a súly fogalmát a fizikában. Mi a tömeg pontosan, és mekkora egy adott test tömege, ami a Földön található? Változik-e ez a tömeg más égitesteken?

Tehetetlenség törvénye

A tehetetlenség törvénye Newton első törvénye, és nem véletlenül. Végül is gondolj csak arra, hogy minden test nyugalmi állapotban van, vagy egyenes, egyenletes mozdulatokkal mozog, amíg a test mozgási állapotát megváltoztatja.

Miképpen lehet felkészülni erre a vizsgára sikeresen?

Mi a sikeres felkészülés titka?

Összefoglalás

Végszó

A fizika mindig is az egyik legnehezebb érettségi volt, sok-sok éve. A fizikára való felkészülés nagy kihívást jelent mindazok számára, akik tanulni és fejlődni akarnak. Az összes tantárgy közül a fizikát a legnehezebb megtanulni, mert teljesen eltérő tananyagrészekből áll.

Tovább

A ciklámenről

A ciklámen a Primulaceae család 23 évelő virágos növényfajának nemzetsége. A ciklámen fajok őshonosak Európában és a Földközi-tenger medencéjétől keletre Iránig, egy faj pedig Szomáliában. Gumókból nőnek, és megbecsülik virágaikat nagyra értékelt szirmaikkal és változó mintázatú leveleikkel.

Hagyományosan a Primulaceae családba sorolták, 2000-ben a Myrsinaceae családba sorolták át és végül az APG III rendszer bevezetésével 2009-ben visszatért a Primulaceae családba tartozó Myrsinoideae alcsaládba. 

A ciklámen tároló szerve egy kerek gumó, amely a hipokotilból (egy csemete szárából) fejlődik ki. Gyakran tévesen koromnak hívják, de a koromnak (amely például a krókuszokban megtalálható) van egy papírzubbony és egy alaplemez, amelyből a gyökerek kinövődnek. A ciklámen tároló szervének nincs papírborítása, és a fajtól függően a gyökerek bármely részből kinövhetnek. Ezért megfelelően gumónak minősül (kissé olyan, mint a burgonya). A gumó a fajtól függően felülről, oldalról vagy alulról gyökerezhet. Cyclamen persicum és Cyclamen coum gyökér alulról; Cyclamen hederifolium gyökerek felülről és oldalról. A Cyclamen graecum alján vastag horgonygyökerek vannak. 

A gumó alakja lehet majdnem gömb alakú, mint a Cyclamen coum esetében, vagy lapított, mint a Cyclamen hederifolium esetében. A Cyclamen purpurascens és a Cyclamen rohlfsianum néhány régebbi példányában a gumó növekedési pontjai elválnak a szövetvállaktól, és a gumó kialakul. A legtöbb más faj esetében a gumó idős korban kerek.

A levelek felső oldalának színe változó, még egy fajon belül is. A legtöbb faj levelei a zöld és az ezüst több árnyalatában változatosak, vagy szabálytalan foltos mintázatúak, vagy nyílhegy vagy karácsonyfa alakúak. A termesztés során a ciklámeneket, különösen a Cyclamen persicum kivételével, olyan fajokat választanak ki gyakran vagy gyakrabban, hogy feltűnő vagy szokatlan levélminták legyenek, mint virágaik. 

A levelek alsó oldala gyakran fényes, színe a sima zöldtől a gazdag vörösig vagy liláig változik.

A legtöbb ciklámenfaj a Földközi-tengerből származik, ahol a nyár meleg és száraz, a tél hűvös és nedves, nyáron szunnyadó: leveleik ősszel kihajtanak, télen át megmaradnak, és a következő tavasszal elsorvadnak. A Cyclamen purpurascens és a Cyclamen colchicum azonban a hegység hűvösebb régióiból származik, és leveleik a nyár folyamán maradnak, és csak a következő évi levelek kifejlődése után hervadnak.

A virágszár feltekeredik vagy meghajlik, amikor a gyümölcs kezd kialakulni. A Cyclamen hederifolium és a Cyclamen coum tekercsének szárai a végén indulnak, a Cyclamen persicum lefelé ível, de nem görbül, a gumó közelében induló Cyclamen rohlfsianum tekercsek és a Cyclamen graecum tekercsek mindkét irányba, a közepétől kezdve.

A gyümölcs egy kerek hüvely, amely éréskor több szárny vagy fog által nyílik, és számos ragacsos magot tartalmaz, érettségében barnát. A természetes magszórást hangyák (myrmecochory) végzik, amelyek megeszik a ragacsos burkot, majd eldobják a magokat.

Forrás: wikipédia

 

Tovább

Babits Mihály: Emlékezés gyermeteg telekre

Telek jutnak eszembe, telek,
régi, kemény, csillagos telek,
murijáró szép falusi utcák,
deres bajszok s nagy piros fülek.
Parasztszagu éjféli misék,
mennyi süllyedt, jámbor semmiség,
nagykendőbe bagyulált cselédek,
cukorbundás házak, tejes ég.

Bocsmód, még mint egész csöpp gyerek,
Pesten is átbujtam egy telet.
Csillagok és lámpák kavarodtak,
félelmes volt a sok emelet.
Nappal kezdődtek az éjszakák,
csilingelt és búgott a világ,
cicázott az ablakok viszfénye:
Mikulás ment a hátsó gangon át.

Később, kisvárosi zsúrokon,
mikor összejött a sok rokon,
lányokat kellett hazakisérni
s én hallgattam az egész uton.
De másnap, mint röpülő-cipős
Merkur, versre lengtem a csipős
ködben a magányos jégen - mit ma
nemcsak lábam, de szivem se győz.

Ó teleim, gyermeteg telek!
mily bolondul elfeledtelek.
Úgy megfakultatok, mint a gyöngy ha
nem ringatja eleven meleg.
Némelyik már, mint egy szertehullt
láncnak szeme, halkan elgurult...
Pedig amint fogy-fogy a jövendő,
egyre-egyre drágább lesz a mult.

 

Tovább

olcsocikkek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek