A fizika érettségi bizony évről évre feladja a leckét minden érettségizőnek, aki fizikából szeretne számot adni a tudásából. Nem is hiába, hiszen fizikából talán a legnehezebb a vizsga az összes tantárgy közül. De mégis miért? Miért mondhatjuk azt, hogy a fizika érettségi nagyon nehéz, legyen szó akár közép vagy emelt szintű vizsgáról? Ez a kérdés talán nem annyira evidens mindenki számára, de ha jobban végig gondoljuk, akkor bizony könnyedén rájöhetünk arra, hogy fizikából egyáltalán nem egyszerű az érettségi vizsga. Lássuk, hogy miért!

Mi az oka annak, hogy a fizika érettégi nagyon nehéz?

Természetesen minden egyes érettségi tantárgy más és más. Mindegyik vizsga típusnak vannak nehézségei és vannak könnyebb részei: nem egyformák az érettségi tantárgyak. Ugyanez igaz a fizikára is. Ne felejtsük el azonban, hogy összeségében véve a fizika érettségi számít a legnehezebbnek az összes érettségi tantárgy közül. Ennek az az oka, hogy kifejezetten nehéz típusfeladatok jönnek elő a vizsgán évről évre – például megfigyelhető ez az elektrosztatika témakörben. De ugyanígy szoktak előjönni hihetetlen nehézségű feladatok hidraulikából vagy hidrosztatikából is.

Mit kérdeznek a leggyakrabban?

A fizika érettségi témakörei hatalmas szórást mutatnak. Nincs olyan része a középiskolai tananyagnak, ami ne fordulna elő gyakran ezen a vizsgán. Ezért mindenképp érdemes azon komolyabban elgondolkodni, hogy a témaköröket átnézzük.

Ohm törvénye

Ohm törvénye egy olyan törvényszerűség, melyről bizonyára mindenki hallott már, aki szeretne az egyszerű áramkörök világában elmélyedni. Miképpen működik egy áramköri fogyasztó, miképp számítható ki az impedancia? Mi a titka a helyes bekötésnek? Miképpen fog az áramerősség alakulni az ellenállás függvényében, és miképp változnak az értékek, hogy a feszültség megnő?

Transzformátorok

A mai technika egyik alapkövét jelentik a transzformátorok. Ennek az az oka, hogy könnyen lehet velük egyik áramkörről energiát átvinni a másikra. Így a villamos energia távközlése is könnyedén megoldott, a villamosmérnökök rengeteget számolnak transzformátor értékeket. A transzformátor még a hétköznapi berendezésekben is nagyon gyakori, hiszen az energia fel-és letranszformálása könnyedén megoldható.

Newton törvényei

Newton törvényei ma talán a fizika és a mechanika legfontosabb törvényei. Ez a hallgatók egyik kedvenc témája, mivel nagyon könnyű számolni és kalkulálni. Newton törvényei mindenkit nagyon érdekelnek, aki ismeri a mechanika világát, és korántsem könnyű feladat kiszámítani az összetett testre ható erőket.

Pascal törvénye

Nem minden ember szereti a nyugvó folyadékokat, sem pedig az áramlókat. De nincs olyan diák, aki ne szerette volna meg Pascal törvényét eddig. Pascal törvénye az egyik legérdekesebb téma, ami mindenkinek nagyon érdekfeszítő lehet, aki a hidrosztatika témában el akar mélyedni. Talán nem is gondolnánk előre, hogy milyen hatalmas a tenger mélyén a nyomás, ami ránk nehezedik!

Hosszúság

A hosszúság kifejezhet egy adott távolságot, vagy annak a mértékét. Miképpen fejeznéd ki, hogy mennyi utat kell még megtenni hazáig, ha nem a hosszúság segítségével? A hosszúság jele és mértékegysége egyaránt fontos mennyiségek a fizikában, valamint fogalmak.

Sebesség

Milyen gyorsan mozog egy test az űrben, amikor mozog? Ezt a sebesség pillanatnyi értéke adja meg, amelyet nagyon könnyű kiszámítani: a távolságot elosztjuk az idővel. Az érettségi vizsga után is jó tudni a gyorsulási képletet. Mindenekelőtt az alapképzés része.

Áramerősség

Az áram fogalma nagyon fontos mindazok számára, akik többet akarnak megtudni arról, hogy milyen erős lehet az áram, amely megrázhatja őket. Mi is pontosan az az áram, amely még nem veszélyes az emberi testre? Sajnos a fizikaórákon erről kevés szó esik.

Térfogat

A térfogat a matematikában is rendkívül fontos fogalom, nemcsak a fizikából. Miért? Miért mondható el, hogy minél nagyobb a test hossza, annál nagyobb a megnyúlás? Miképpen határozzák meg egy normális test térfogatát?

Víz

A víz minden végzős hallgató egyik kedvenc tantárgya, mivel olyan anyag, amelyet mindenki ismer a való életből, és mindenki tudja, hogy valójában az „élet” lényeges eleme. A víz nem minden égitestben található, de például a Földön virágzik a vízhasználat Magyarországon.

Fajlagos ellenállás

A fajlagos ellenállás függvényében számítható ki egy adott vezeték ellenállása – ez egy olyan fizikai fogalom, ami a hőmérséklet függvényében megadja, hogy egy adott hosszúságú és keresztmetszetű vezetőnek mekkora az ellenállása pontosan.

Idő

Az idő a kinematikában és a hőtanban is egy nagyon fontos fogalom. Habár nem állandó és nem abszolút mennyiség, a középiskolai fizika órákon még így hivatkoznak rá, hiszen ez által érhetjük meg igazán az idő fogalmát. Az idő ismere szükséges a testes mozgásának definiálásához.

Nyomás

A nyomás megadja, hogy egy adott felületre mekkora erőhatás hat. A nyomás mint fogalom nagyon ismert, például a búvárok merüléskor nagyobb nyomást érzékelnek a bőrükön. A nyomás minden egyes bolygón eltérő, vannak olyan bolygók, ahol nagyobb, és vannak, ahol kisebb. A vízoszlopnak is van nyomása, ahogy annak a levesnek is, amit otthon szedünk ki a tálba.

Kényszer

Az erő fogalma mindenki számára ismerős, aki erős emberekkel találkozott. Nem véletlenül! Végül is az erő, mint fogalom, mindenki számára ismerős, aki már emelt súlyt vagy edzőteremben járt, kezet fogott erős emberekkel. Minél nagyobb erőt fejt ki az egyik test a másikra, annál hajlamosabb az deformálódni.

Helyzeti energia

A helyzeti energia számítása rendkívül egyszerű, nincs más dolgunk, mint hogy a test tömegét, magasságát és a gravitációs állandót összeszorozzuk. Így adódik a helyzeti energia mértéke. Ez nagyon fontos fogalom, ha például testek ferde hajításával szeretnénk számolni.

Egy test tömege nem azonos annak a súlyával, hiszen a két fogalom teljesen különböző. Ennek ellenére a diákok elképesztően gyakran keverik össze a tömeg és a súly fogalmát a fizikában. Mi a tömeg pontosan, és mekkora egy adott test tömege, ami a Földön található? Változik-e ez a tömeg más égitesteken?

Tehetetlenség törvénye

A tehetetlenség törvénye Newton első törvénye, és nem véletlenül. Végül is gondolj csak arra, hogy minden test nyugalmi állapotban van, vagy egyenes, egyenletes mozdulatokkal mozog, amíg a test mozgási állapotát megváltoztatja.

Miképpen lehet felkészülni erre a vizsgára sikeresen?

Mi a sikeres felkészülés titka?

Összefoglalás

Végszó

A fizika mindig is az egyik legnehezebb érettségi volt, sok-sok éve. A fizikára való felkészülés nagy kihívást jelent mindazok számára, akik tanulni és fejlődni akarnak. Az összes tantárgy közül a fizikát a legnehezebb megtanulni, mert teljesen eltérő tananyagrészekből áll.